19 Ekim 2016 Çarşamba

ARMUTLU EKMEK :)


Komşuda pişer bize de düşer derler buda öyle oldu :)) komşuda yetişti bize de bir torba dolusu en sevdiğim armuttan düştü :)) yesem de bitiremiyeceğim için ne yapsam diye düşünürken çok eski kitaplardan birinde elime armutlu ekmek tarifi geçti durur muyum tabi ki hayır hemen kolları sıvadım iyi ki denemişim dediğim bir tarif oldu :)

2 adet armut
12 gr maya
200 ml su
10 gr tuz
500 gr un
120 gr esmer şeker
5 gr toz tarçın
3-4 adet karanfil

Mayayı suda eritin beklesin siz armutları soyup doğrayın tavaya koyun şekeri tarçını karanfili ve üzerini geçecek kadar su koyup altını yakın püre kıvamına gelene kadar pişirin ve soğumaya bırakın.
Soğuyan armutların içinden karanfilleri çıkarıp robottan geçirip püre yapın bu pürenin 150 gr olması gerekiyor fazla olursa ekmek pişince üstüne sürersiniz eğer az olursa su ilavesi ile dengeleyin armuta göre değişebiliyor :)

Unu yoğura kabına alıp tuzla karıştırın üzerine mayalı suyu armutu ilave ederek yoğurun hafif ıslak bir hamur olacak eğer elinize yapışıyorsa un ilavesi yapabilirsiniz. Hazır olan hamuru yağladığınız başka bir kaba alarak üzerini streç filmle kapatıp mayalanmaya bırakın bu sürede ortalama 1,5-2 saat.

Hamur kabardıktan sonra tezgaha biraz un serperek tekrar 2-3 dk yoğurun içindeki gaz çıkacak hamura ister armut şekli ister yuvarlak şekil yaparak yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin ve 1,5 saat tekrar mayalanmaya bırakın. Fırını 220 derece ısıtın ve ısıtırken fırının tabanına boş bir tas koyun hamur hazır olunca fırına koyun ve kaynattığınız 1 bardak suyu da boş tasa koyun ve fırının kapağını kapatarak 35-40 dakika pişmeye bırakın. Pişen ekmeğiniz tel üzerine alarak 1 saat dinlendirin sonrasını söylememe gerek bile yok afiyet olsun :))


           

Hiç yorum yok: