25 Şubat 2017 Cumartesi

Tam Buğday Ekmeği


Bu aralar evde ekmek yapma aşkı gene depreşince denemeler başladı bu da onlardan biri tam buğday unu ve hamur mayası ile yaptım denemek isteyenler olursa diye de buraya ekliyim dedim :)) Hamur mayası nedir cıvık yoğurduğunuz ekmek hamurundan yarım su bardağı ayırıp bir sonraki ekmek için maya olarak kullanılan hamurdur. Sizin böyle bir hamurunuz yoksa aşağıda verdiğim yöntemi de deneyebilirsiniz.( Bu ekmeğe başlamayı düşündüğünüzde akşam yapın bir gece dolap da dinlenecek.)

Öncelikle akşamdan mayayı hazırlayın bu ölçülere göre

1 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı içme suyu
1 tatlı kaşığı toz maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker  Bunları temiz kuru büyükçe bir kavanoza koyarak karıştırın kabarmaya başladığında kapağını kapatarak dolaba kaldırın bu bizim ekmek mayamız olacak.

Gelelim ekmeğimizin tarifine :)

Stand mikseri ile karıştırdım kolum bira rahatsız olduğu için makinenin haznesine

3 su bardağı Tam buğday ekmeği
1 su bardağı beyaz un
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz maya
yarım su bardağı hamur mayası ( hazırlamış olduğumuz hamur mayasının suyunu almadan ölçün )
2,5 su bardağı su

koyup hepsini güzelce karıştırın makine ile en az 10dk sonra tezgahın üzerine az un serpip biraz da elle yoğurun ve derince bir kaba koyup üzerine streç film ile sıkıca kapatıp dolaba kaldırın bir gece beklesin. Ertesi gün tezgaha biraz un serpip katlayarak hamuru bir kere daha yoğurup pişireceğiniz kalıba alın ve üzerine bol un serperek artı şeklinde kesik atın oda ısısında mayalanmaya bırakın en az 5-6 saat iyice kabardığına emin olduktan sonra fırını 200 derece ısıtın ve hazır olan ekmeği doğruuuu fırına yollayın üzeri pembeleşip kızarmaya başladığında ısıyı 190 indirip pişirmeye devam edin ekmeğiniz fotoğraftaki gibi renk aldığında üzerine biraz dokunun sertleşdiyse çıkarın ızgara üzerinde bir gün dinlensin sonrası sizin keyfinize kalmış :)) anlatımı uzun gibi gelse de inanın çok kolay bir kere denerseniz hep yapmak isteyeceksiniz demedi demeyin :))

 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Bende 2-3 aydir feci şekilde ekmek yapmaya sardım 🙈 Kendi ekmek mayami da cam kavanozda urettim yaklaşık iki aydir kullanıyorum ama bazen acele ettiğimde dr oetker hazir eksi ekmek mayasiyla yari yariya karıştırdığım da oluyor 😊 Bir şey sormak istiyorum. Benim ölçüm 6 bardak un (genelde karışık kullanıyorum kafama göre tahıllı, tam buğday, çavdar biraz beyaz un) tuz biraz toz şeker (1 tatlı kaşığı kadar) yarım bardak maya 2 bardak su. Bu ölçü tam oluyor. Siz 4 bardak un icin 2.5 bardak su, yarim bardak maya kullanmışsınız çok cıvık olmuyor mu?
Evlerimiz hep mis gibi ekmek koksun. 😊 sevgiler...