19 Ekim 2016 Çarşamba

ISPANAKLI EKMEK


Arada ekmek denemelerini seviyorum hele o hamuru yoğurdukça içimdeki tüm mutsuzlukların akıp gitmesi yada bence öyle :) bence herkes en azından hafta bir kez ne olursa olsun bir hamur yoğurmalı...

Gelelim ekmeğimize :)

1 diş büyük sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
200 gr ıspanak suyu
18 gr maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
500 gr un
12 gr tuz
1 paket donmuş ıspanak eritilmiş tamamiyle kurutulmuş ama suyu saklanmış

Şimdi gelelim yapım aşamasına

Sarımsağı zeytinyağı içinde biraz soteleyin ve ılınmaya bırakın, ıspanak suyunun 1/4 bardağını ısıtın maya ve şekeri içine koyarak karıştırın köpürene kadar bekleyin ortalama 10 dk kadar.

Yoğurma kabına kalan ıspanak suyunu ( oda ısısında olsun ) sarımsaklı yağı, ıspanağı, hindistan cevizi ve en son mayalı suyu da ekleyip karıştırın sonrasında unu yavaş yavaş ilave eden bu aşamada tuzunu da katıp yoğurmaya başlayın 10 dk kadar yoğuracaksınız hamur toparlandığında tezgaha un serperek yoğurma işlemini orada yaparsanız daha kolay yoğurabilirsiniz. hamur hazır olduğunda yağladığınız bir tasa koyarak üstünü streç filmle sarın ve mayalanmaya bırakın bu da ortama göre 1-1.5 saat kadar.

Hamur iki katı olduğunda tezgaha yine un serperek hamuru oraya alın ve gene yoğurun ki içindeki gazı çıksın sonra yuvarlak şekil vererek yağlı kağıt serili kaba alın ve tekrar mayalanmaya bırakın bu aşamada üzerine nemli bez örtün ortalama 45 dakika kadar bekletin.

Fırını 225 derece ısıtın hamurunuz kabardığında arzu ederseniz üzerine derin çizikler atıp fırına koyun bu ayarda 10 dakika pişirin sonra ayarını 200 dereceye indirerek 30-35 dakika daha pişirin.

Fırından çıkardığınızda tel üzerinde soğutun ben ertesi güne kadar kesmeden dinlenmeye bıraktım lezzetli bir ekmek oldu umarım beğenir ve sizlerde denersiniz :)

 

2 yorum:

Emine dedi ki...

Merhaba ellerinize sağlık ne kadar iştah açıcı bir görsel sevgiler

PASTALİN'İN DÜNYASI... dedi ki...

çok teşekkür ederim :))